Als alles goed is, schoot NASA vannacht Kepler de ruimte in, een ruimtetuig dat buiten ons zonnestelsel op zoek moet naar planeten "waar de omstandigheden voor het bestaan van levende organismen ideaal zijn, zoals dat op de aarde het geval is".
"We gaan niet op zoek naar E.T. zelf, maar wel naar zijn thuis", aldus projectleider William Borucki.
Kepler.
Kepler krijgt m.a.w. drieënhalf jaar de tijd om op zoek te gaan naar planeten waar het noch te koud, noch te warm is en waar water terug te vinden is. Vindt het ruimtetuig zo'n planeten, dan krijgen we misschien eindelijk een sluitend antwoord op de vraag of de mens alleen is in het heelal... of niet.
Afhankelijk van het resultaat zijn toekomstige ruimtemissies op zoek naar buitenaards leven dan niet langer uitgesloten en worden SF-series als 'Star Trek' misschien wel een tikkeltje meer realiteit.
Op de volledige resultaten van het onderzoek is het echter nog zeker 4 jaar wachten, zo blijkt. Voorlopig zijn we dus nog "alleen", al verwacht Borucki wel dat Kepler de ontdekking van honderden planeten met dezelfde omvang van de aarde zal opleveren, waarvan hopelijk een paar ook écht op de aarde zullen lijken en met een beetje geluk zelfs leven bevatten.
Iets om naar uit te kijken, vind ik!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten